Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN)

Reprezintă tehnica imagistică medicală complexă, neinvazivă folosită pentru vizualizarea structurilor interne

SIGNA Voyager 1.5T

Sistemul de rezonanta magnetica SIGNATM Voyager, produs de compania General Electric, revolutioneaza imagistica medicala.

Echipat cu tehnologia TDI (Total Digital Imaging), SignaTM Voyager ofera o calitate superioară a imaginilor achizitionate. Acest sistem creste productivitatea departamentului de imagistica medicala, iar prin apertura sa de 70 cm si antenele ce folosesc cele mai noi tehnologii, asigura un confort sporit pacientilor.

Noua platforma SIGNATM Works redefineste productivitatea pentru toate tehnicile de achizitie disponibile pe sistemul de rezonanta magnetica. Aplicatiile standard disponibile pe sistemul SignaTM Voyager reprezinta un set extins de capabilitati de calitate si eficiente ce permit obtinerea rezultatelor dorite pentru intreaga arie de examinari (neurologie, corp, cardio-vascular, ortopedie, senologie, oncologie, pediatrie).

SIGNATM Voyager transforma scanarea intr-o experienta fara disconfort pentru pacienti. Acestia pot respira liberi datorita tehnologiei Auto Navigator ce este compatibila cu secventele Turbo LAVA si Turbo LAVA Flex, permitand astfel realizarea unui examen de abdomen complet, cu respiratie libera, inclusiv in cazul secventelor cu substanta de contrast.

Utilizand tehnologia Propeller, sistemul SIGNATM Voyager permite achizitia fara artefacte de miscare pentru intreg corpul, micsorand astfel doza de stres a pacientului.

Aplicatiile Inhance Suite si 3D ASL permit achizitia de imagini de angiografie si perfuzie fara sa fie necesara injectarea pacientilor cu substanta de contrast, eliminand astfel riscurile aferente acestui tip de examinare, cat si neplacerile cauzate pacientilor datorita injectarii.

Folosind tehnica Dixon, disponibila pentru imagistica de corp, musculoscheletal, san, coloana (Ideal Flex, Lava Flex, Vibrant Flex), este posibila achizita a patru contraste diferite intr-o singura scanare, micsorandu-se astfel timpii necesari examinarilor si, implicit, timpul petrecut de pacient in interiorul sistemului de rezonanta magnetica.

Statia de lucru AW VolumeShare 7

Statia de lucru multi-modalitate AW VolumeShare 7 este printre cele mai bune si moderne statii de postprocesare disponibila pe piata. Software-ul optimizat si puterea mare de calcul ofera medicului ajutorul necesar evaluarii corecte a pacientilor.

REZONANŢA MAGNETICĂ reprezintă tehnica imagistică medicală complexă, ne invazivă folosită pentru vizualizarea structurilor interne în detaliu și în unele cazuri funcționarea corpului uman, care a dus la îmbunătățirea substanțială a medicinii moderne prin furnizarea unui diagnostic precis pentru o gamă largă de boli.

Imagistica prin rezonanță magnetică folosește un câmp electromagnetic puternic şi valuri de radiofrecvența pentru a produce imagini ale diferitelor planuri anatomice. Principiul tehnic al acestei metode constă în stimularea de protoni de hidrogen din diferite organe, cu unde de radiofrecvenţa, urmată de relaxarea acestora, moment în care se emite un semnal care este detectabil prin scaner şi transformat în imagini. Datorita acestui principiu, rezonanţa magnetică permite examinarea cu mare acurateţe a structurilor organismului în diverse planuri.

Imagistica prin Rezonanţa Magnetică este extrem de precisă în diferenţierea tipurilor de ţesut, şi oferă posibilitatea unui diagnostic mult mai clar al afectării ţesuturilor moi (care intra în compoziţia organelor, creierului, muşchilor, articulaţiilor), decât o face computer tomografia sau ecografia.

DESCRIEREA INVESTIGAŢIILOR CE SE POT REALIZA DE CATRE MEDIMAR IMAGISTIC SERVICES:

Examinări generale

RMN cerebral – poate detecta tumori, anevrisme, sângerări la nivel cerebral, leziuni nervoase si alte afecțiuni, ca si cele cauzate de accident vascular cerebral; IRM poate de asemenea descoperi afecțiuni ale nervului optic si globului ocular, ale urechilor si nervului auditiv

RMN coloana vertebrala – poate vizualiza discurile si nervii coloanei vertebrale, putând diagnostica afecțiuni ca stenoza de canal vertebral, hernie de disc sau tumori de coloana vertebrala.

RMN regiunii cervicale – ( ferine, laringe, glanda tiroida, ganglioni limfatici)

RMN torace – (mediastin, plămân, aparat cardio-vascular)- poate vizualiza cordul, valvele cardiace si vasele coronare; poate stabili daca plămânii sau inima sunt afectate; de asemenea poate fi folosita pentru diagnosticarea cancerului de sân sau pulmonar

RMN abdomen si pelvis – poate depista diferite afectări ale organelor abdominale: ficat, vezica biliara, pancreas, rinichi si vezica urinara; se folosește pentru depistarea tumorilor, sângerărilor, infecțiilor si diferitelor obstacole; la femei se poate vizualiza uterul si ovarele; la bărbați se poate vizualiza prostata

Angio RMN – poate fi folosita pentru vizualizarea vaselor de sânge si a circulației sângelui prin vase, în acest caz numindu-se angiografie prin rezonanta magnetica; poate depista afecțiuni ale venelor sau arterelor, ca anevrisme vasculare, un cheag la nivel vascular sau ruptura parțiala a peretelui vascular; uneori se folosește substanța de contrast pentru vizualizarea mai clara a vaselor sanguine

RMN segmente osoase si articulatii – (umăr, cot, mana, bazin, articulații coxo-femurale, genunchi, glezna, picior) -poate evidenția afecțiuni ale sistemului osos sau articular, ca artrite, afecțiuni ale articulației temporomandibulare, probleme ale măduvei osoase, tumori osoase, afectări ale cartilajului, rupturi de ligamente sau tendoane sau infecții; IRM poate afirma cu precizie daca un os este rupt sau nu, atunci când radiografia Rx clasica este neclara; IRM se folosește cel mai frecvent pentru depistarea afecțiunilor osoase sau articulare

RMN parti moi – (mușchi, țesut subcutanat)

Examinări speciale

SWI – O secvența noua în imagistica; evaluează si folosește proprietățile magnetice ale sângelui, fierului si a altor structuri; folosita pentru detectarea microhememoragiilor cerebrale, cavernoamelor, angioamelor venoase, a malformatilor arterio-venoase si a anomaliilor venoase cu curgere lenta, traumatisme cerebrale, dementa vasculara, vascularizație tumorala, epilepsie, diferențierea calciului, boala Stuge Weber, mineralizarea, hemoragia si depunerile de fier din nucleii bazali.

Perfuzie cerebrala – utila in accidentele ischemice acute, pentru depistarea țesutului cerebral viabil si pentru studiul vascularizației tumorale;

Colangiografia RMN – metoda de vizualizare a arborelui biliar, utila in patologia colecistica, biliara si pancreatica ;

Uro RMN – metoda de vizualizare a întregului aparat excretor, fără a fi nevoie de injectare de substanță de contrast ;

ENTERO RMN – metoda de vizualizare a întregului tub digestiv ( colon si intestin subțire). Are indicație mai ales in bolile inflamatorii colonice ( Boal Crohn, rectocolita ulcero hemoragica), dar si in tumorile intestinale ;

RMN Cardiac – metoda de analiza morfologica si funcționala a cordului;

Angiografia RMN – metoda de vizualizare a arterelor de la nivelul întregului corp, asemănătoare angiografiei clasice dar ne invazivă;

Secventa pentru studiul nervilor cranieni – utile in patologia nervilor cranieni ( neurinom de acustic);

Whole body RMN – metoda de vizualizare a întregului corp in ansamblu. Este foarte utila in evaluarea extensiei cancerului, asemănătoare scintigrafiei.