Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN)

Reprezintă tehnica imagistică medicală cea mai complexă, neinvazivă folosită pentru vizualizarea structurilor interne

SIGNA Voyager 1.5T

Sistemul de rezonanta magnetica SIGNATM Voyager, produs de compania General Electric, revolutioneaza imagistica medicala.

Echipat cu tehnologia TDI (Total Digital Imaging), SignaTM Voyager ofera o calitate exceptionala a imaginilor achizitionate, fiind net superior sistemelor clasice de rezonanta magnetica. Acest sistem creste productivitatea departamentului de imagistica medicala, iar prin apertura sa de 70 cm si antenele ce folosesc cele mai noi tehnologii, asigura un confort sporit pacientilor.

Noua platforma SIGNATM Works redefineste productivitatea pentru toate tehnicile de achizitie disponibile pe sistemul de rezonanta magnetica. Aplicatiile standard disponibile pe sistemul SignaTM Voyager reprezinta un set extins de capabilitati de inalta calitate si inalta eficienta ce permit obtinerea rezultatelor dorite pentru intreaga arie de examinari (neurologie, corp, cardio-vascular, ortopedie, senologie, oncologie, pediatrie).

SIGNATM Voyager transforma scanarea intr-o experienta fara disconfort pentru pacienti. Acestia pot respira liberi datorita tehnologiei Auto Navigator ce este compatibila cu secventele Turbo LAVA si Turbo LAVA Flex, permitand astfel realizarea unui examen de abdomen complet, cu respiratie libera, inclusiv in cazul secventelor cu substanta de contrast.

Utilizand tehnologia Propeller, sistemul SIGNATM Voyager permite achizitia fara artefacte de miscare pentru intreg corpul, micsorand astfel doza de stres a pacientului.

Aplicatiile Inhance Suite si 3D ASL permit achizitia de imagini de angiografie si perfuzie fara sa fie necesara injectarea pacientilor cu substanta de contrast, eliminand astfel riscurile aferente acestui tip de examinare, cat si neplacerile cauzate pacientilor datorita injectarii.

Folosind tehnica Dixon, disponibila pentru imagistica de corp, musculoscheletal, san, coloana (Ideal Flex, Lava Flex, Vibrant Flex), este posibila achizita a patru contraste diferite intr-o singura scanare, micsorandu-se astfel timpii necesari examinarilor si, implicit, timpul petrecut de pacient in interiorul sistemului de rezonanta magnetica.

Statia de lucru AW VolumeShare 7

Statia de lucru multi-modalitate AW VolumeShare 7 reprezinta cea mai complexa si moderna statie de postprocesare disponibila pe piata. Software-ul optimizat si puterea mare de calcul ofera medicului ajutorul necesar evaluarii corecte a pacientilor.

REZONANŢA MAGNETICĂ reprezintă tehnica imagistică medicală cea mai complexă, neinvazivă folosită pentru vizualizarea structurilor interne în detaliu şi în unele cazuri funcţionarea corpului uman, care a dus la îmbunătăţirea substanţială a medicinii moderne prin furnizarea unui diagnostic precis pentru o gamă largă de boli.

Imagistica prin rezonanţă magnetică foloseşte un câmp electromagnetic puternic şi valuri de radiofrecvenţa pentru a produce imagini ale diferitelor planuri anatomice. Principiul tehnic al acestei metode constă în stimularea de protoni de hidrogen din diferite organe, cu unde de radiofrecvenţa, urmată de relaxarea acestora, moment în care se emite un semnal care este detectabil prin scaner şi transformat în imagini. Datorita acestui principiu, rezonanţa magnetică permite examinarea cu mare acurateţe a structurilor organismului în diverse planuri.

Imagistica prin Rezonanţa Magnetică este extrem de precisă în diferenţierea tipurilor de ţesut, şi oferă posibilitatea unui diagnostic mult mai clar al afectării ţesuturilor moi (care intra în compoziţia organelor, creierului, muşchilor, articulaţiilor), decât o face computer tomografia sau ecografia.

DESCRIEREA INVESTIGAŢIILOR CE SE POT REALIZA DE CATRE MEDIMAR IMAGISTIC SERVICES:

Examinări generale

RMN cerebral – poate detecta tumori, anevrisme, sângerari la nivel cerebral, leziuni nervoase si alte afectiuni, ca si cele cauzate de accident vascular cerebral; IRM poate de asemenea descoperi afectiuni ale nervului optic si globului ocular, ale urechilor si nervului auditiv

RMN coloana vertebrala – poate vizualiza discurile si nervii coloanei vertebrale, putând diagnostica afectiuni ca stenoza de canal vertebral, hernie de disc sau tumori de coloana vertebrala.

RMN regiunii cervicale – ( farine, laringe, glanda tiroida, ganglioni limfatici)

RMN torace – (mediastin, plaman, aparat cardio-vascular)- poate vizualiza cordul, valvele cardiace si vasele coronare; poate stabili daca plâmânii sau inima sunt afectate; de asemenea poate fi folosita pentru diagnosticarea cancerului de sân sau pulmonar

RMN abdomen si pelvis – poate depista diferite afectari ale organelor abdominale: ficat, vezica biliara, pancreas, rinichi si vezica urinara; se foloseste pentru depistarea tumorilor, sângerarilor, infectiilor si diferitelor obstacole; la femei se poate vizualiza uterul si ovarele; la barbati se poate vizualiza prostata

Angio RMN – poate fi folosita pentru vizualizarea vaselor de sânge si a circulatiei sângelui prin vase, în acest caz numindu-se angiografie prin rezonanta magnetica; poate depista afectiuni ale venelor sau arterelor, ca anevrisme vasculare, un cheag la nivel vascular sau ruptura partiala a peretelui vascular; uneori se foloseste substanta de contrast pentru vizualizarea mai clara a vaselor sanguine

RMN segmente osoase si articulatii – (umar, cot, mana, bazin, articulatii coxo-femurale, genunchi, glezna, picior) -poate evidentia afectiuni ale sistemului osos sau articular, ca artrite, afectiuni ale articulatiei temporomandibulare, probleme ale maduvei osoase, tumori osoase, afectari ale cartilajului, rupturi de ligamente sau tendoane sau infectii; IRM poate afirma cu precizie daca un os este rupt sau nu, atunci când radiografia Rx clasica este neclara; IRM se foloseste cel mai frecvent pentru depistarea afectiunilor osoase sau articulare

RMN parti moi – (muschi, tesut subcutanat)

Examinări speciale

SWI – O secventa noua în imagistica; evalueaza si foloseste proprietatile magnetice ale sângelui, fierului si a altor structuri; folosita pentru detectarea microhememoragiilor cerebrale, cavernoamelor, angioamelor venoase, a malformatilor arterio-venoase si a anomaliilor venoase cu curgere lenta, traumatisme cerebrale, dementa vasculara, vascularizatie tumorala, epilepsie, diferentierea calciului, boala Stuge Weber, mineralizarea, hemoragia si depunerile de fier din nucleii bazali.

Perfuzie cerebrala – utila in accidentele ischemice acute, pentru depistarea tesutului cerebral viabil si pentru studiul vascularizatiei tumorale;

Colangiografia RMN – metoda de vizualizare a arborelui biliar, utila in patologia colecistica, biliara si pancreatica ;

Uro RMN – metoda de vizualizare a interegului aparat excretor, fara a fi nevoie de injectare de substanta de contrast ;

ENTERO RMN – metoda de vizualizare a intregului tub digestiv ( colon si intestin subtire) fara a fi nevoie de injectare de substanta de contrast. Are indicatie mai ales in bolile inflamatorii colonice ( Boal Crohn, rectocolita ulcero hemoragica), dar si in tumorile intestinale ;

RMN Cardiac – metoda de analiza morfologica si functionala a cordului;

Angiografia RMN – metoda de vizualizare a arterelor de la nivelul intregului corp, asemanatoare angiografiei clasice dar neinvaziva;

Secventa pentru studiul nervilor cranieni – utile in patologia nervilor cranieni ( neurinom de acustic);

Whole body RMN – metoda de vizualizare a intregului corp in ansamblu. Este foarte utila in evaluarea extensiei cancerului, asemanatoare scintigrafiei.