Date generale:
Femeie de 45 ani cu antecedente de tumora renala dreapta cu nefrectomie in urma cu 5 ani. Se prezinta la medic pentru marirea cavitatii abdominale, suspiciune de recidiva tumorala.

Examen clinic:
Evidentiaza la palpare o masa tumorala solida ce pare sa ocupe intregul etaj abdominal, nedureroasa la plapare. Se recomanda un CT pentru confirmarea si evaluarii leziunii abdominale.

Examen imagistic: CT abdomen si pelvis cu substanta de contrast.

Rezulatatul examinarii:

  1. Masa tumorala , polilobata, cu origine retroperitoneala, cu extindere in cavitatea peritonela, organele abdominala si structurile vasculare aparand refulate mult spre antreior, dar neinvadate de tumora.
  2. Structura tumorii este una neomogena cu necroza in interior cu priza de contrast tradiva, sugestiva pentru o componenta fibroasa.
  3. Loja de nefrectomie dreapta apra ocupata in totalitate de aceasta tumora.
  4. Nodului sateliti localizati in hilul splenic si subcutanat in peretele abdominal anterior.
  5. Nu se evidentiaza adenopatii abdominale.
  6. Mica lama de lichid peritoneal perihepatic, anterior.
  7. Proteza la nivelul venei cave inferioare, in portiune sa infrahepatica.

Concluzie: Aspectul descris este sugestiva pentru o tumora cu structura fibroasa si neinvadanta in structurile vecine, dar cu efect de masa asupra lor, in observatie TUMORA DESMOIDA.

Poza 1 – CT sectiune axiala cu contrast in timp arterial, la nivelul abdomenului- se veidentiaza formatiune tumorala abdominala  cu contur polilobat ce exercita efcet de masa asupra parenchimului hepatic, hipovasculara.
Poza 2 – CT sectiune axiala cu contrast in timp tradiv- se observa priza de contrast tardiva si perifreica la nivelul tumorii.
Poza 3 – CT reconstructie coronala  la nivelul abdomenului-se poate evalua dimensiunea reala a tumorii si existenta unei proteze la nivelul venei cave inferioare.
Poza 4 – CT cu reconstructie sagitala la nivelul abdomenului.
Poza 5 – CT cu reconstructie coronala pentru studiul vaselor.abdominale.