Date generale: barbat de 42 ani , cunoscut cu tuberculoza osteoarticulara la nivelul articulatieie sacro-ilace, se prezinta pentru un control imagistic  al leziunilor de la acest nivel.

Examen imagistic: IRM la nivelul articulatiei sacro-iliace in secventele T1, T2, Stir, T1 cu substanta de contrast (Gadolinium), in incidente axiale, coronale si sagitale.

Rezulatatul examinarii:

  1. Colectie multiloculata cu priza de contrast periferica , localizata la nivelul articulatiei sacroiliace stangi.
  2. Multiple alte abcese musculare ( M piriform, M fesier mediu, M iliac ) si subcutanat.
  3. Formatiune cu semnal neomogen localizat la nivelul osului iliac stang
    ( abces osos).

Tuberculoza Articulara:
Este de obicei monoarticulara, afectand in special articulatiile mari.
Sacroileita tuberculoasa este rara si apare adesea izolat si insiduos.
Diagnosticul este tardiv datorita simptomatologiei sarace si imprecis localizate.
RMN-ul si tomografia computerizata sunt explorarile cele mai utile in acesta patologie, semnele radiologice clasice aparand tardiv.
RMN-ul poate arata (inaintea tomografiei) inflamatia maduvei osoase de la nivelul osului spongios si permite intr-un stadiu precoce evidentierea inflamatiei de la nivelul articulatiei. Capacitatea lui de a studia aceasta regiune in toate planurile permite precizarea extensiei abceselor, ce complica frecvent aceasta patologie.

Diagnosticul este pus pe examenul bacteriologic pentru MTB din lichidul sinovial sau examenul histopatologic din biopsia sinoviala asociate cu IDR pozitiva la tuberculina. Evolutia este favorabila sub tratament antituberculos asociat cu imobilizarea articulatiei.

Poza 1 – Seventa axiala T2- voluminoasa formatiune chistica multiloculata la nivelul articulatiei sacro-iliace stangi.
Poza 2 – Secventa axiala T1 cu substanta de contrast-priza de contrast periferica a colectiei multiloculate sacro-iliace stangi-abces.
Poza 3 – Secventa axiala STIR cu supresia grasimii:
– colectie ‘in bisac’ ce porneste de la nivelul musculaturii piriforme stangi si se extinde spre posterior spre muschii fesieri (sageata alba).
– alte colectii de dimensiuni juxtacentimetrice in musculatura fsiera medie si subcutanat(sageata rosie).
– masa tumorala in aripa iliaca stanga, cu semnal IRM neomogen (sageata verde).
Poza 4 – Secventa axiala T1 cu supresia grasimii si post contrast –priza de contrast la nivelul colectiei si mase tumorale iliace stangi.