Date generale: Femeie de 60 ani fara antecedente personale si patologice sau heredo-coloterale.
Examen imagistic: RMN san, cu substanta de contrast.
Rezulatatul examinarii:
- masa in hipersemnal T2, hiposemnal T1 localizata in cadranul infero-extern al sanului drept, contur net, neregulat; curba incarcarii cu gadolimium in timp a formatiunii este caracteristica pentru un proces displazic.
- adenopatie axilara dreapta .
Cancerul mamar este o afectiune in care celulele care alcatuiesc sanii incep sa creasca anormal intr-o maniera necontrolata.
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, desi cancerul pulmonar ramane cauza principala de deces atat la femei cat si la barbati. Aproximativ 1% din toate cazurile de cancer mamar apare la barbati adulti.
Rezonanta magnetica nucleara (RMN) a sanului este o metoda diagnostica, ale carei proprietati completeaza mamografia si ecografia mamara, metode de screening si diagnostic deja consacrate.
Utilitatea RMN mamara este maxima in urmatoarele situatii clinice: stadializarea si planificarea tratamentului, evaluarea maselor palpabile la sanii cu implant de silicon, detectarea recidivei locale in cazurile de cancer mamar tratate conservator, identificarea tumorilor oculte clinic si mamografic asociate cu metastaze axilare, evaluarea raspunsului la chimioterapia neoadjuvanta, screening la pacientele cu gena BRCA 1 sau BRCA 2 prezenta, evaluarea sanului dens radiologic cu mamografie neconcludenta
Simptome:
Datorita vitezei lente de crestere, tumora se face simtita in general, dupa varsta de 30 de ani (varful incidentei este situat in decada a 5 si a 6-a de varsta). Semnele si simptomele variaza in functie demarimea tumorii si in functie de radacina nervoasa atinsa.
Cele mai comune simptome includ:
- vertij (reprezinta un tip special de ameteala corelata cu imposibilitatea mentinerii echilibrului postural);
- tinitus (un tiuit extrem de neplacut) ce apare doar in urechea afectata de procesul patologic;
- acest simptom apare la aproximativ 80% din pacienti;
- deficit de auz (mergand pana la pierderea totala a auzului); reprezinta, de fapt, cel mai precoce simptom si apare de obicei in urechea ipsilaterala procesului (de aceeasi parte).
Poza 1 – Secventa axial T1-leziune tumorala cu contur neregulat, stelat, localizata la nivelul cadranului infero-extern drept.
Poza 2 – Secventa sagital T1
Poza 3 – Secventa axila T1 secventa in dinamica dupa injectarea substantei de contrast, ce urmareste modul de incarcare a tumorii-se observa leziunea tumorala cu priza de contrast precoce.
Poza 4 – Secventa axial de perfuzie-se evidentiaza hipervascularizatia de la nivelul leziunii tumorale.
Poza 5 – Curba de perfuzie – incarcare sugestiva pentru neoplasm de san (incarcare rapida cu substanta de contrast).