Date generale:Femeie de 79ani, este adusa de catre serviciul de Ambulanta cu traumatism cranio-cerebral inchis; Se recomanda examinarea CT cranio-encefalica nativ.

Examenul imagistic efectuat in clinica Medimar:

-CT cranio-encefalica nativ;

Rezultatul examinarii:

  • diploe cu diametrul axial marit structura neomogena prin prezenta de ostecondensari difuze  ce alterneaza cu zone de reducere a densitatii osoase diseminate la nivelul calvariei, osului sfenoid, os maxilar, zigomatic;-aspect CT sugestiv pentru boala Paget.
  • fara mase patologice posttraumatice;

Boala Paget-date generale

Boala Paget este o boala cu evolutie indelungata (cronica), care cauzeaza cresterea anormala a oaselor. Tesutul osos este inlocuit continuu prin reconstructie osoasa, pe masura ce este distrus si absorbit de catre corp.

Cauzele bolii Paget nu sunt cunoscute, dar exista factori genetici si factori virali care pot juca un rol in aparitia bolii:

  • factori genetici: in pana la 40% din cazuri, afectiunea este prezenta si la alti membrii ai familiei; daca parintii, fratii sau surorile au boala Paget, riscul de a dezvolta aceasta boala este de 7 ori mai mare decat in cazurile fara boala familiala;
  • factori virali: au fost identificate virusuri la nivelul tesutului osos al pacientilor cu boala Paget; aceste virusuri sunt cel al rujeolei si al rabiei canine; nu exista insa dovada ca aceste virusuri cauzeaza boala Paget.

Factorii de risc ai bolii Paget sunt:

  • istoricul familial: daca parintii, fratii sau surorile au boala Paget, este mai probabila aparitia bolii decat in cazul absentei unui istoric familial;
  • varsta: boala Paget apare la pacienti peste 50 de ani si foarte rar la cei sub 40 de ani.
  • la persoanele sanatoase, osul este in mod constant inlocuit si reconstruit cu celule noi, pe masura ce se produce distructia si absorbtia osoasa. In stadiile initiale ale bolii Paget, tesutul osos este distrus si absorbit mult mai rapid decat in mod normal. Pentru a mentine ritmul distructiei osoase, organismul va mari viteza procesului de reconstructie, dar acest nou tesut osos este adeseori slab si fragil, ceea ce duce la rupturi osoase (fracturi) mult mai usor. Organismul are tendinta, de asemenea, de a produce prea mult tesut osos nou si osul va necesita un aport sangvin mai mare decat normal.

In mod obisnuit, boala Paget afecteaza oasele pelvisului, ale coloanei vertebrale, femurul, craniul, tibia si osul bratului (humerus). Pot fi afectate de boala Paget, unul (monostotic) sau mai multe oase (poliostotic)

Mai multe tipuri de examinari radiologice pot fi folosite pentru a confirma diagnosticul de boala Paget si pentru identificarea complicatiilor. Acestea includ:

  • radiografia osoasa;
  • tomografie computerizata axiala (computerized axial tomography- CAT scan);
  • rezonanta magnetica nucleara (RMN);