Date generale: femeie 30 de ani, primipara, se prezinta la doctor cu supiciunea de sarcina intrauterina ; se realizaeza o ecografie pelviana care evidentiaza pe langa un sac gestational de 6 saptamani, o leziune tumorala la nivelul miometrului uterin , posibil leiomiom, si se recomanda un RMN de pelvis.
Examenul imagistic efectuat in clinica Medimar :
– RMN de pelvis cu substanta de contrast
Rezultatul examinarii:
-formatiune tumorala localizata la nivelul miometrului uterin , de partea stanga, bine delimitata, cu efect de masa asupra cavitatii endometriale, cu moderata gadolinofilie , relativ omogena, sugestiva pentru un leiomiom uterin ;sac gestational intrauterin ;
Fibromul uterin si sarcina
Intrucat fibromul uterin apare in mod obisnuit la femeile de varsta reproductiva, pacientele cu fibrom sunt deseori preocupate de reusita unei sarcini.
Fibromul nu interfera in mod normal cu conceptia si sarcina, dar poate ocazional sa afecteze fertilitatea. Tumorile pot deforma sau bloca trompele uterina, sau impiedica inaintarea spermatozoizilor de la colul uterin la trompe. Fibromul submucos poate impiedica implantarea si dezvoltarea embrionului.
Studiile arata ca femeile insarcinate cu fibrom uterin prezinta un risc usor crescut de avort spontan, nastere prematura, prezentatii fetale anormale, separare prematura a placentei de peretele uterin (placenta abruptio). Dar nu toate studiile confirma aceste concluzii. In plus, complicatiile variaza in functie de numarul, dimensiunea si localizarea fibroamelor.
Fibroamele multiple si fibroamele submucoase mari care deformeaza cavitatea uterina sunt cele care provoaca cele mai multe probleme. O complicatie mai frecventa in timpul sarcinii este durerea localizata, care survine de obicei intre primul si al doilea trimestru.
Poza 1 – RMN pelvis-axial T2 : sac gestational intrauterin (sageata alba), fibrom uterin (sageata gri)
Poza 2 – RMN pelvis : Sagital T2
Poza 3 – RMN pelvis: coronal T2
Poza 4 – RMN pelvis-coronal T1 cu substanta de contrast