Date generale:
Femeie 50 ani fara antecedente familiale , colecistectomie in antecedente.
Tablou clinic:
Icter sclero-tegumentar, hiperbilirubinemie, slabire ponderala marcata in ultimile luni.
Examen imagistic:
RMN abdomen, protocol de pancreas, cu substanta de contrast.
Rezulatatul examinarii:
Tumora hipovasculara la nivelul capului de pancreas, ce determina dilatarea marcata a caiilor biliare hepatice in special calea biliara principala si a canalului Wirsung, explicand astfel icterul tegumentar.Multiple formatiuni tumorale localizate la nivelul parenchimului hepatic, sugestive pentru determinari secundare.
Cancerul de cap de pancreas se diagnosticheaza de obicei cand isi face aparitia icterul. Tumora din capul pancreasului creste si comprima caile de evacuare a bilei, secretia biliara se acumuleaza in sange si apare icterul cu piele galbena si scaun decolorat. Bolnavul nu mai are apetit si ajunge numai piele si os, este cea mai dramatica pierdere in greutate din randul bolilor. In 90% din cazuri, cancerele de pancreas se descopera tarziu, cand au produs metastaze. Citostaticele si radioterapia au efecte scazute. Chirurgii opereaza totusi tumorile ca sa deblocheze bila. Singurul factor de risc demonstrat pana acum de medicina in aparitia cancerelor de pancreas este fumatul.
Simptome:
Datorita vitezei lente de crestere, tumora se face simtita in general, dupa varsta de 30 de ani (varful incidentei este situat in decada a 5 si a 6-a de varsta). Semnele si simptomele variaza in functie demarimea tumorii si in functie de radacina nervoasa atinsa.
Cele mai comune simptome includ:
- vertij (reprezinta un tip special de ameteala corelata cu imposibilitatea mentinerii echilibrului postural);
- tinitus (un tiuit extrem de neplacut) ce apare doar in urechea afectata de procesul patologic;
- acest simptom apare la aproximativ 80% din pacienti;
- deficit de auz (mergand pana la pierderea totala a auzului); reprezinta, de fapt, cel mai precoce simptom si apare de obicei in urechea ipsilaterala procesului (de aceeasi parte).
Poza 1 – Secventa T2 axial-Formatiuni in hipersemnal T2 la nivelul parenchimului hepatic-metastaze hepatice.
Poza 2 – Secventa colangio RM-dilatare marcata a cailor biliare intra si extra hepatice si a canalului pancreatic Wirsung, dilatarea ce se termina brusc la nivelul capului de pancreas.
Poza 3 – Secvanta axial Difuzie-Formatiune nodulara in hipersemnal marcat la nivelul capului de pancreas, sugestiv pentro o formatiune tumorala.
Poza 4 – Secventa T1 post contrast- la nivelul capului de pancreas se evidentiaza o zona nodulara negadolinofila, fata de restul tesutului pancreatic normal, semn sugestiv pentru caracterul hipovascular al tumorii de cap de pancreas.