Date generale: Barbat de 59 ani, fara antecedente patologice deosebite, se prezinta la medic de urgenta pentru dureri toracice acute, dificultati de respiratie ;Se suspicioneaza o embolie pulmonara si se indica un CT toracic de urgenta
Examen imagistic: CT torace cu substanta de contrast;
Rezultatul examinarii:
se evidentiaza un voluminos anevrism (dilatatie) de aorta toracica descendenta, masurand aproximativ 80 mm in diametrul maxim, partial trombozat in partea posterioara, prezentand calcificari circumferentiale periferice, si o acumulare cu densitati hematice , paraortic anterior secundara cel mai probabil ruperii sau fisurarii acestui anevrism, acest lucru fiind o urgenta cardiovasculara!
Generalitati:
Anevrismul aortic reprezinta o zona slabita si „umflata” in peretele aortei. Aorta este vasul de sange de dimensiuni mari, care transporta sangele bogat in oxigen de la inima la restul organismului. Aorta anevrismala este slabita si se poate rupe, determinand o hemoragie ce poate pune in pericol viata. Ruperea anevrismului aortic este pe locul 15 in lista cauzelor de deces si apare la una din 12 persoane in varsta. Exista 2 tipuri de anevrism aortic: anevrismul aortic abdominal si anevrismul aortic toracic. Aceasta clasificare se bazeaza pe localizarea anevrismului de-a lungul traiectului aortei. Regiunea toracica a aortei traverseaza partea de sus (toracica) a corpului si furnizeaza sange bogat in oxigen in aceasta regiune. Regiunea abdominala a aortei este in continuarea celei toracice, de-a lungul abdomenului si asigura aportul de sange bogat in oxigen in partea de jos a corpului. Anevrismele pot aparea in orice zona a aortei, dar cel mai frecvent apar in partea abdominala.
Poza 1 – CT torace cu contrast-plan axial-dilatatie anevrismala aortica, partial trombozata in posterior.
Poza 2 – CT torace cu contrast-reconstructie in plan coronal
Poza 3 – CT torace cu contrast-reconstructie in plan sagital
Poza 4 – CT torace cu contrast- reconstructie 3D Volume Rendering