Date generale:
Barbat 57 ani se prezinta la neurolog pentru parestezii la nivelul membrelor superioare;
Examen imagistic efectuat in clinica Medimar:
RMN coloana toracala cu contrast;
Rezultatul examinarii :
-leziune nodulara tumorala, bine conturata, in izo/hiposemnal T1, hiposemnal T2, hipersemnal stir cu gadolinofilie omogena, localizata la nivelul canalului vertebral toracal, extramedular, cu baza larga de implantare la nivel dural si exercitand efect de masa asupra maduvei spinarii pe care o deplaseaza contralateral, fara sa o invadeze;
Diagnostic imagistic: meningiom medular toracal superior;
Meningiom-date generale
Tumora benigna care se dezvolta pe seama arahnoidei, foita medie a meningelor (invelisurile sistemului nervos central).
Un meningiom survine, de obicei, intre 20 si 60 ani si formeaza o tumora bine delimitata, prinsa de duramater (foita de suprafata a meningelor); el impinge tesutul nervos subiacent fara sa-l invadeze. Evolutia este foarte lenta si se intinde pe multe luni, chiar pe ani.
Daca este in craniu, meningiomul provoaca semne specifice pentru locul in care se gaseste (de exemplu, o paralizie), insotite de dureri de cap, varsaturi si crize de epilepsie. Daca se afla in coloana vertebrala, el provoaca o compresie a maduvei spinarii: durere, paralizie, abolirea sensibilitatii intr-o regiune a corpului.
Tratamentul consta in scoaterea chirurgicala a tumorii daca aceasta este posibil. In caz contrar, simptomele sunt corectate prin administrarea de antiemetice si de antiepileptice.
Poza 1 – sagital T2-nodul tumoral hipointens intracanalar toracic.
Poza 2 – sagital stir.
Poza 3 – coronal T2- tumora este localizata extramedular avand baza de implantare durala si avand efect de masa asupra maduvei.
Poza 4 – axial T1.
Poza 5 – coronal T1.
Poza 6 – sagital T1 FS post contrast-se observa gadolinofila omogena la nivelul leziunii tumorale.
Poza 7 – coronal T1 FS post contrast-nodul tumoral gadolinofil cu baza de implantare la nivelul durei, ce impinge contralateral maduva.