Date generale:
Femeie de 50 de ani, se preinta la neurologie pentru migrene persistente de cativa ani, ce nu cedeaza la tratament; Se recomanda un examen IRM cerebral;
Examen imagistic:
IRM cerebral nativ si cu substanta de contrast, realizat in clinica Medimar Constanta;
Rezultatul examinarii
-proces tumoral, expansiv extra-axial, bine delimitat, frontal stang, adiacent coasei creirului, 1/3 medie, in hiposemnal T1, hipersemnal T2 si Flair, usor neomogen prin prezenta de mici leziuni in hiposemnal T2 (calcificari) cu importanta plaja de edem perilezionala, ce determina un mic efect de masa asupra structurilor mediane; Tumora prezinta o priza de contrast intensa si omogena;
Caracteristicile descrise mai sus pledeaza pentru o tumora de tip: meningeom de coasa creierului.
Meningiom:
Un meningiom reprezinta o tumora benigna care se dezvolta pe seama arahnoidei, foita medie a meningelor.
Un meningiom survine, de obicei, intre 20 si 60 ani si formeaza o tumora bine delimitata, prinsa de duramater si care impinge tesutul nervos subiacent fara sa-l invadeze. Evolutia este foarte lenta si se intinde pe multe luni, chiar pe ani.
Daca este in craniu, meningiomul provoaca semne specifice pentru locul in care se gaseste, insotite de dureri de cap, varsaturi si crize de epilepsie.
Daca se afla in coloana vertebrala, el provoaca o compresie a maduvei spinarii: durere, paralizie, abolire a sensibilitatii intr-o regiune a corpului.
Tratamentul consta in extirparea chirurgicala a tumorii daca aceasta este posibila. in caz contrar, simptomele sunt corectate prin administrarea de antiemetice si de antiepileptice.
Poza 1 – secventa axial T2-se observa plaja de edem ( hipersemnal) la nivelul substantei albe subcorticale frontal stang ce determina deplasarea minima a structurilor mediane spre dreapta( efect de masa).
Poza 2 – secventa axial T2-proces tumoral in hipersemnal neomogen, adiacent coasei creierului de partea stanga.
Poza 3 – secventa coronla Flair- se observa procesul tumoral inconjurat de o plaja de edem in hipersemnal.
Poza 4 – secventa axial T1 cu substanta de contrast-priza de contrast intensa si omogena la nivelul tumorii frontale stangi.
Poza 5 – secventa coronara T1 cu substanta de contrast: tumora intens gadolinofila.