Date generale: barbat de 49 ani cu tulburari de auz si echilibru, evoluand de mai multi ani, simptome ce s-au agravat in ultimile luni.

Examen imagistic: S-a efectuat in cadrul clinicii MEDIMAR Constanta un examen RMN cranio-encefalic nativ si cu substanta de contrast pe cale i.v. sag T1, axT2, cor FLAIR, ax T1 postk, cor T1 postk.
Rezulatatul examinarii:

  1. masa izosemnal T2 si T1 localizata la nivelul unghiului ponto-cerebelos stang, bine delimitata, intens gadolinofila; formatiunea se prelungeste in conductul auditiv intren si nu exercita efect de masa asupra structurilor adiacente.
  2. Formatiunea descrisa, este sugestiva pentru o formatiune tumorala de nerv VIII – Neurinom de acustic.

Neurinomul acustic este o tumora benigna cu crestere lenta care se dezvolta pe nervul auditiv si cel vestibular (responsabil cu echilibrul). Nervul responsabil cu echilibrul si auzul este nervul cranian VIII, numit vestibulo-cohlear. Atat auzul, cat si echilibrul pot fi afectate.

Simptome:
Datorita vitezei lente de crestere, tumora se face simtita in general, dupa varsta de 30 de ani (varful incidentei este situat in decada a 5 si a 6-a de varsta). Semnele si simptomele variaza in functie demarimea tumorii si in functie de radacina nervoasa atinsa.

Cele mai comune simptome includ:

  • vertij (reprezinta un tip special de ameteala corelata cu imposibilitatea mentinerii echilibrului postural);
  • tinitus (un tiuit extrem de neplacut) ce apare doar in urechea afectata de procesul patologic;
  • acest simptom apare la aproximativ 80% din pacienti;
  • deficit de auz (mergand pana la pierderea totala a auzului); reprezinta, de fapt, cel mai precoce simptom si apare de obicei in urechea ipsilaterala procesului (de aceeasi parte).