Rezonanta Magnetica Nucleara

Rezonanta Magnetica Nucleara

Tehnica imagistica avansata, rezonanta magnetica nu foloseste radiatii nocive organismului, dar permite accesul la informatii de valoare in tratamentul unor afectiuni serioase, ce pot degenera.

Cunoscuta sub mai multe denumiri – cea veche RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) si cea noua, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica), investigatia este o tehnica imagistica avansata, care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru a putea “vedea” in interiorul corpului. Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea avea efecte nocive asupra organismului. De aceea și femeile însărcinate pot face asemenea investigații, bineînțeles cu niște precauții.

Indicatii pentru investigatii

  • RMN cerebral (la nivelul capului), pentru detectarea precisa si stadializarea exacta a accidentelor vasculare cerebrale, stabilirea tipului acestora (hemoragic sau ischemic), detectarea patologie infectioase (abcese, parazitoze, infectii virale intracerebrale), precum si detectarea patologiei oncologice (tumori intracerebrale). In ceea ce priveste detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformatii vasculare), aplicatii speciale pot reconstrui cu acuratete structura arteriala si venoasa intracraniana, fara a fi nevoie de substanta de contrast introdusa pe vena, deci cu maxim de confort pentru pacient.
  • RMN de abdomen si pelvis – se poate investiga cu succes patologia organelor interne de orice natura (traumatica, infectioasa, tumorala, congenitala, etc), in special la nivelul organelor  parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne atat la barbat cat si la femeie.
  • RMN pentru oase, muschi si articulatii, practic intregul aparat locomotor, rezonanta magnetica este valoroasa in diagnosticarea cu precizie a patologiei sportive (intinderi/rupturi musculare sau ligamentare, entorse, luxatii, fracturi), in patologia degenerativa (osteoartrita) unde poate stabili cu exactitate gradul de afectare a cartilajului, sau gradul de extensie al unor leziuni precum necroza aseptica de cap femural, precum si in patologia infectioasa sau oncologica unde ofera detalii inestimabile in ceea ce priveste extensia loco-regionala a fenomenelor amintite
  • RMN la coloana vertebralapermite depistarea precoce a afectiunilor acesteia (patologie discala degenerativa – hernii de disc, malformatii, boli ale cordonului medular). De asemenea ofera informatii asupra maduvei osoase vertebrale, locul detectie al unor boli sistemice precum limfoamele sau alte afectiuni sangvine.
  • RMN-ul permite completarea informatiile privind structura organelor interne cu informatii de valoare privind functia anumitor organe sau tesuturi, si astfel devine o unealta neegalata in detectarea precoce in oncologie si nu numai, alterarea functiei unui organ/tesut precedand de obicei modificarile structural

Substanta de contrast:

Substanţele de contrast folosite în IRM sunt numite paramagnetice şi conţin ioni cu unul sau mai mulţi electroni liberi (gadolinium, crom, mangan, fier, nichel).Substanţele de contrast utilizate în IRM determină mai puţine reacţii adverse decât substanţele de contrast iodate non-ionice, reacţii de tip anafilactic, tratamentul fiind similar.Ea ne ajută foarte mult în cazurile în care există neclarități, când anumite segmente ale corpului, cum sunt vasele, care nu se văd foarte bine fără substanță de contrast, dar si în cazul tumorilor, unde substanța de contrast este indispensabilă.Substanta de contrast cel mai des utilizata este pe baza de Gadoliniu. Acest produs este de obicei bine tolerat. Sunt posibile reactii alergice banale precum urticaria. Reactii alergice grave sunt cu totul exceptionale.

Injectarea intravenoasa poate provoca in cazuri rare  un mic hematom la locul intepaturii, care va disparea treptat in cateva zile. In timpul injectarii, sub efectul presiunii, se poate produce un reflux al substantei de contrast sub piele. Daca simti durere puternica la locul injectarii, te rugam sa o semnalezi imediat. Aceste complicatii sunt rare si pot necesita un tratament local in mod exceptional.

Există un risc minim (frecvenţă rară) ca să puteţi avea o reacţie alergică. Astfel de reacţii pot fi severe şi în mod excepţional, evoluează spre şoc (caz foarte rar de reacţie alergică care vă poate pune viaţa în pericol).

Următoarele simptome pot fi primele semne ale unui şoc. Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau personalul medical dacă simţiţi vreuna dintre ele: umflare (edem) la nivelul feţei, gurii sau gâtului, care vă poate provoca dificultăţi la înghiţit sau respiraţie,umflarea mâinilor sau picioarelor, senzaţie de confuzie, dificultăţi în respiraţie, respiraţie şuierătoare, tuse, mâncărimi, secreţie nazală, strănut, iritaţie oculară, urticarie, erupţie trecătoare pe piele.

Reacţii adverse foarte frecvente până la frecvente: senzaţie de cald sau frig şi/sau durere la locul injectării, durere de cap, senzaţie de furnicături, greaţă, stare generală de rău, pete roşii pe piele şi mâncărimi.
Reacţiile adverse foarte rare sunt: durere în piept, durere de spate, disconfort, febră, transpiraţie excesivă, senzaţie de frig, paloare, leşin, durere abdominală, eczemă, ameţeli, convulsii, tremurături, oboseală, somnolenţă, crampe musculare, slăbiciune musculară,

Dispozitive medicale care pot interfera cu examinarea RMN/IRM:

  • Stimulator cardiac (pacemakerul) – campul magnetic al instalatiei va afecta sever functionarea acestuia, cu riscuri severe asupra starii tale, inclusiv deces. Daca ai un astfel de dispozitiv, anuleaza programarea la examinarea IRM si vorbeste cu medicul curant sau radiolog pentru alternative
  • Firele metalice de sutura sternala dupa operatiile pe cord deschis sunt in general compatibile, dar este nevoie a se verifica specificatiile.
  • Riscul unor fragmente metalice in ochi/orbita– daca ai avut vreodata schije sau fragmente metalice in ochi sau in orbita, chiar daca s-a intamplat cu foarte mult timp in urma, te rugam sa anunti acest lucru. Chiar daca acestea au fost extrase sau au iesit singure, exista riscul unor fragmente nedetectate, care se pot deplasa pe timpul investigatiei si te pot rani grav. Singura modalitate de a fi siguri ca eventualele fragmente metalice au disparut complet, este o radiografie de craniu.
  • Clipsurile anevrismale (dispozitive utilizate in neurochirurgie) – in functie de compozitia lor, pot sa fie incompatibile cu examinarea prin rezonanta magnetica. De aceea, daca ai suferit vreodata o astfel de interventie, este absolut necesar sa prezinti datele tehnice ale dispozitivelor implantate pentru a verifica compatibilitatea lor.
  • Valvele cardiace mecanice – desi exista modele compatibile cu rezontanta magnetica, examinare IRM trebuie facuta in dupa verificarea compatibilitatii acestora. De asemenea, este important de stiut prezenta sau nu a stimulatorului cardiac asociat, care este o contraindicatie absoluta a investigatiei.
  • Fire implantate, stimulatoare si bateriile aferente diferitelor sisteme medicale implantabile in corp sunt o contraindicatie absoluta a examinarii si pot produce vatamari grave sau chiar deces in timpul examinarii.
  • Stenturi intravasculare – sunt de metal, de obicei compatibil cu rezonanta magnetica (in functie de model) si pot fi acoperite cu diferite substante medicamentoase, mai ales cele de la nivelul inimii. Ele se introduc in corp prin manevre interventionale, pe calea marilor vase ale membrelor.
  • Filtrele de vena cava tip umbrela – unele pot fi compatibile cu IRM-ul, dar trebuie verificat fiecare model in parte.
  • Aparatele auditive trebuie scoase in timpul examinarii.
  • Materiale de osteosinteza utilizate in ortopedie (placi, tije, suruburi) pot fi compatibile cu rezonanta magnetica, insa este necesar sa furnizezi datele tehnice ale acestora pentru verificare (de la ortopedul tau)
  • Proteze articulare (sold, genunchi) – pot fi de obicei scanate in functie de caracteristicile tehnice, insa examinare regiunii respective este suboptimala si necesita o colaborare directa cu medicul ortoped trimitator, precum si consultarea compatibilitatii pentru fiecare model in parte.
  • Implanturi –daca ai suferit operatii la nivelul ochilor sau urechilor este important sa anunti radiologul, pentru ca desi majoritatea sunt inofensive, unele implanturi pot sa nu fie compatibile.
  • Lentile de contact – pot fi utilizate fara probleme, atat timp ca poti sta cu ochii inchisi, fara sa te deranjeze.
  • Lucrarile dentare (plombe, proteze, implanturi dentare) – sunt in general compatibile cu rezonanta magnetica, dar pot cauza artefacte in imagine (lipsa de informatie, distorsiuni), in zonele de apropiere. Daca insa totusi ai lucrari dentare extensive si permanente, discuta cu medicul radiolog acest lucru.
  • Catetere venoase centrale– sunt in general compatibile, dar totusi este nevoie de datele tehnice ale acestora, obtinute de la medicul curant.
  • Plase utilizate in operatiile de hernie – sunt compatibile cu examinarea, chiar daca sunt metalice.
  • Dispozitive uterine implantabile – sunt de obicei compatibile cu examinare, dar pot crea artefacte locale.
  • Implant de cristalin (in urma unei operatii de cataracta) – este compatibil cu rezonanta magnetica
  • Plasturi cu substante medicamentoase (nitroglicerina, anticonceptionale, nicotina) trebuie scoase inaintea examinarii (contin un mic fir metalic ce poate cauza probleme in timpul examinarii).

RMN in sarcina:

Sarcina nu reprezinta o contraindicatie a examinarii prin rezonanta magnetica, in prezent nefiind cunoscute efecte adverse asupra fatului. Totusi, din motive de precautie, examinarea in primul trimestru al sarcinii ar trebui evitata. Examinarea femeii care alapteaza poate fi efectuata fara probleme, fara contrast. Daca este nevoie de substanta de contrast, va necesara intreruperea alaptarii pentru 48 de ore.